Центрове за данни-CO2 – неутрална икономика от 2030 г. насам

Европейската икономика трябва да стане неутрална към климата. И го направи възможно най-бързо. През 2050 г.Европейската комисия установи пълната си неутралност на CO2. Съответно, всички индустрии в момента са в процес на реконструкция – стават зелени. Също така процъфтяващата индустрия на центровете за данни. Тя е особено подложена на натиск поради зависимостта си от евтина електроенергия. Тя вече е постигнала значителен напредък в разработването на нови решения за енергийна ефективност. Но главоболието все още причинява на повечето оператори на центрове за данни да изпълнят изискването за изключителна употреба на възобновяема енергия.

Очаква се от 2050 г.европейската икономика да работи напълно неутрално за климата. Поне ако това е в съответствие с плановете на Европейската комисия. В края на 2019 г.Тя стартира Европейска зелена сделка за това. Тази пролет индустрията на центровете за данни също беше изрично призована да увеличи усилията в този контекст. През февруари Комисията публикува документ за стратегията за формиране на цифровото бъдеще на Европа. В него тя призовава операторите на европейски центрове за данни да постигнат неутралност на CO2 до 2030 г. Всъщност преминаването на центровете за данни към зелени операции представлява важна стъпка към постигането на неутралност на климата в европейската икономика. Необходимостта от центрове за електричество е значителна. Още през 2019 г., Според доклад на Международната агенция по енергетика, те консумират един процент от електроенергията, произведена в света. През 2030 г.агенцията очаква този показател да се увеличи до 15%. Следователно, без зелени центрове за данни, целта на Европейската комисия за CO2 едва ли ще бъде изпълнена.

Индустрията на центровете за данни предприема собствена инициатива
Това също е признато от индустрията, така че в началото на 2021 г.Тя стартира Пакт за оператор на център за данни за неутрален климат. Тя има за цел да направи всички европейски центрове за данни неутрални към климата до 2030 г. Това трябва да се постигне чрез повишаване на енергийната ефективност, производителността на охлаждането, строителните характеристики и скоростта на рециклиране, използването на разсейване на топлината и изключителното използване на възобновяемите енергийни източници.

Енергийна ефективност на фокус
В момента се работи интензивно по многобройните подходи към решението, свързани с това. Някои от тях вече са в ежедневна употреба извън прототипната си фаза. Нищо чудно, че европейските центрове за данни понастоящем се считат за най-енергийно ефективните в света. Но много от тези подходи също са твърде сложни, твърде скъпи. И още: те не решават проблема с недостига или дори пълната липса на захранване от регенеративни енергийни източници на много места. Вярно е, че те експериментират с доставката на енергия с водород. Първият прототип трябва да бъде пуснат в експлоатация тук през 2023 г. Въпреки това, когато тази технология стане достъпна за цялата индустрия, в момента тя все още е в звездите.

Проблем: „зелено“ захранване
Само едно нещо е твърдо: в бъдеще електроенергията трябва да се получава единствено от възобновяеми енергийни източници. В момента обаче само най-малък брой оператори успяват в Европа. Повечето от тях просто получават зелена електроенергия – електричество със сертификати, които насърчават инвестициите във възобновяема енергия. Самата електроенергия обикновено отива в най-близките електроцентрали. Преминаването към истинска „зелена“ електроенергия е възможно за операторите само със значителни усилия. Вашите инсталации вече стоят и възобновяемите енергийни източници не винаги са близо до вас. Един от операторите, който намери разумно решение тук, е базираната във Франкфурт компания Northern Data. Той реши да разработи високотехнологичните мобилни центрове за данни, които той може да постави точно там, където вече са отворени големите източници на регенеративна енергия – в този случай, на места в северна Европа и Северна Америка, включително и ДДС. Канада. Допълнително предимство на този мобилен подход: електричеството обикновено може да се получи евтино в отдалечени райони. И: ниските средни годишни температури в избраните региони са от полза за пасивното охлаждане на мобилните центрове, което допълнително намалява разходите за електроенергия. Така че в момента това вероятно е един от най-благоприятните за климата и евтини подходи в индустрията.

Ако европейската индустрия за центрове за данни все още иска да постигне целта за CO2 за 2030 г., определена от Европейската комисия, тя ще трябва да търси подобни сайтове. Дали тогава ще прибегне до стационарни или, както казват северните данни, до мобилни инсталации, все още не е известно

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.