Ръководителят на Visa Украйна Вера Платонова: ако бях студентка с 1000 долара в ръка, щях да ги инвестирам в обучение по джиджитал маркетинг

Вера Платонова е изключителен банкер. Първата й забележителна позиция беше да работи за Visa като водещ маркетинг и мениджър на VIP клиенти. След това Вера работи 8 години в MasterCard Europe, където ръководи представителства в Украйна, Грузия, Молдова, Туркменистан, Таджикистан, Узбекистан и Киргизстан. Сега тя заема позицията на генерален директор на Visa в Украйна, Грузия, страните от ОНД и Югоизточна Европа.

Платонова съветва:“ ако се съмнявате дали да правите или не – правете“, а самата тя винаги следва този принцип. Като част от проекта # Biznestelegraf разговаря с банкера и научи какви качества отличават добрия мениджър, има ли недостиг на персонал в банковия сектор и къде да инвестира 1000 долара през 2021 година.

– Разговорът ни се провежда в навечерието на поредното затягане на карантинните ограничения. Това е труден момент за всеки бизнес. Кажете ми, тези кризи са отрицателна турбуленция или възможност за растеж?

– Година и половина такива „люлки“ вече научиха нашите предприемачи да се адаптират към всички условия. И съм сигурна, че всички са готови за нов етап на карантина. Не мисля, че ще бъде по-труден от този, през който вече сме преминали. Това е още един шанс да се засили в областта на електронната търговия (електронната търговия е сферата на икономиката, когато търговските и финансовите транзакции се извършват в интернет, – прибл.изд.). Но трябва да се подготвите за това сега.

– Как това се отрази на платежните услуги?

– Банките, разбира се, губят във физическите изчисления. Ние обаче сме готови да жертваме това за растежа на електронната търговия. Този растеж, който вече беше в електронната търговия, не пада. Когато хората започнат да купуват онлайн, те остават там. Плюс добавя поток, когато карантинните ограничения бъдат премахнати. Затова трябва да пожертваме нещо, да помогнем на малкия и среден бизнес да се засили в E-sommegs, да помогнем с услугите за доставка и тогава всичко ще бъде наред.

– Ще засегна прехода ви през 2018 г.от Mastercard към директен конкурент на Visa. Проблемен ли беше този трансфер? С какви основни трудности се сблъскахте?

– Беше ми по-лесно, защото вече познавам този бизнес много добре както от гледна точка на банката, така и от гледна точка на платежните системи. Когато виждам колегите си да идват да ръководят региони от други области, като Microsoft или консултантски компании, без да знаят бизнеса, те имат много по-дълго време за адаптиране. Дойдох и вече знаех ясно какво и къде трябва да се затегне.

Беше трудно емоционално. Много важно за мен беше, че това беше завръщане (преди да дойде на работа в Mastercard, Вера Платонова работеше във Visa, – прибл.изд.). Може би, ако нямаше тази дума, тогава нямаше да скоча от скала. Visa винаги е била първото такова истинско място на работа, първата голяма пунктирана линия. Вероятно беше трудно само от гледна точка на факта, че бях възприет като ръководител на конкурент. Но това мина през първата седмица от пристигането ми в офиса, защото бях много искрена, напълно превключена. Всъщност е много важно, където и да работите напълно Отдайте се на тази марка и на този работодател. Напълно преминах към това. Как да растем. И хората повярваха. Видях какъв страхотен екип беше във Visa. Имам голям късмет с момчетата, с които работя в момента.

– Кои са петте основни свойства, които отличават добрия лидер от посредствения?

– Най-важното е да поемате отговорност, включително за себе си, и да вземате решения. Това е много голям проблем за ръководителите, защото не много са готови. Не сме готови да поемем удара, да защитим отбора.

Второто е смелостта да нарушиш границите. Всички световни иновации и пробиви не са направени в рамките на съществуващите аспекти. Ако задачата е да спечелите, трябва да играете смело и смело.

Третото е доверието. Доверие на хората. Когато им се доверите, те ви се доверяват. Също така е много важно да бъдете ролеви модел. Ако служителите ви видят, че не изгаряте с работа, това се усеща. Когато сте спокойни, когато се страхувате. В живота има различни периоди. Има моменти на депресия, упадък и колективът не трябва да го усеща. Той трябва да се чувства така, сякаш винаги сте събрани, да се стремите към максимален резултат и да се вълнувате от това, което правите. След като усетят слабостта, тя ще се разпространи незабавно до всички нива.

Е, и последното – трябва да се насладите на процеса и да фиксирате победите.

– Как оценявате ситуацията с персонала във вашата индустрия? Имате дефицит?

-Трудно. Сега има много голям недостиг на качествени хора, които разбират както от финанси, така и от технологии. Тази граница, когато те са между ИТ и финанси. Това не се преподава в института и има много малко работодатели, които дават такъв опит. Имаме проблем с наемането на ключови служители, но сме много отворени и наемаме не само в рамките на една държава. Можем да доведем хора от друга държава, ако има нужда от такъв конкретен специалист. Но лично моето мнение е, че е по-важно да наемете качествен човек от гледна точка на морални и интелектуални ценности и да го научите, отколкото обратното. Можете да наемете професионалист, който няма културата на вашата компания и тогава ще трябва да се разделите.

– Готови ли сте да вземете човек с минимален или никакъв опит и да му дадете възможност да расте в компанията?

-А. Ние го правим. Това е голяма конкуренция. Имаме програма Greatens-това е голямо световно състезание, което се провежда веднъж годишно. Набираме хора от последните години или може да е първата година след университета. Те преминават през една година и половина платена практика. Те имат три писма: те практикуват шест месеца в различни отдели. Тогава ако сме уверени в този човек, ние го наемаме. Сега имаме двама души в Киев, в Казахстан също има един човек. Две момичета, които сега са на практика, наистина искаме да ги оставим.

Вашият коментар