Роман Прокофиев, главен изпълнителен директор и съосновател на Jooble: ние сме в Украйна не само заради социалната отговорност-изгодно е да работим тук в нашия формат

„Телеграф“ представя поредното интервю в рамките на специален проект за успешни украински компании

Медиите наскоро оцениха компанията Jooble на 110 милиона долара, а също така я поставиха на 10-та позиция сред най-скъпите украински ИТ компании. # Biznestelegraf реши да разбере директно от екипа на Jooble как те оценяват себе си и украинския ИТ сектор като цяло, какво мислят за „Дия.Сити“. Един Роман Прокофиев, главен ИЗПЪЛНИТЕЛЕН директор Jooble ние сме се научили как украинската компания успя да излезе на второ място в света в своя сегмент, които остават заобиколи, за да заеме първата позиция, а и за недостатъците и предимствата на Украйна както на бизнес-адрес.

Това обаче не са всички теми, които засегнахме. Факт е, че Jooble работи в много интересна област – онлайн заетост. Работата в наше време вълнува всички. Тази посока за една година под карантина и на фона на всеобщата диджитализация демонстрира просто революционни промени. Обсъдихме тенденциите в Украйна и света, както и – просто не се тревожете – унищожаването на мегаполисите чрез премахване… повярвайте ми, ще бъде интересно.

„Всяка компания струва нула, докато не искат да я купят“
– Разкажете накратко за вашата компания и вашия продукт на тези, които все още не са запознати с марката Jooble.

– Ние сме украинска компания, която работи както в Украйна, така и по целия свят – нашата услуга е достъпна в 71 страни на 25 езика. Jooble е основана през 2006 г.като допълнителна услуга за търсене на служители, но бързо се разраства в самостоятелен бизнес. Сега имаме малко над 500 служители, а нашата услуга е на второ място в световната класация на агрегаторите на работни места с аудитория от над 100 милиона посетители месечно.

Нашият основен продукт е търсачката за работа. Ние сме като Google за търсене на работа. Сега има много сайтове, където работодателите публикуват своите работни места, а кандидатите публикуват своите автобиографии. За да проверите всички свободни работни места, трябва да разгледате десетки сайтове за работа само в Украйна – на международния пазар има стотици и хиляди от тях. Нашата услуга е, че ние обобщаваме всички тези работни места и ги предоставяме на потребителя на един от нашите сайтове. Чрез Jooble потребителят получава достъп до всички свободни работни места в страната и света наведнъж.

– „Форбс Украйна“ наскоро направи рейтинг на най-големите стартиращи компании с украински корени. Вие сте оценени на 110 милиона долара. Тази цифра съответства ли на реалната капитализация на вашата компания или беше просто комплимент от главния редактор на „Форбс“?

– Как ни оцениха-по-добре попитайте Forbes. Вярвам, че всяка компания струва нула, докато не искат да я купят и ние не се продаваме. Това е като да оцениш три косми – на главата е много малко, а в супата е твърде много. Даването на оценка е преждевременно. Мога само да кажа, че ако ни беше предложено да продадем за такава сума, тогава нямаше да се съгласим. 110 милиона долара са твърде малко за №2 в световната класация.

– Вие сте украинска компания по дух или формално също? Много украинци регистрират своите компании в чужбина, въпреки че всъщност работят в Украйна.

– Ние сме регистрирани в Украйна, но има представителства и в европейските юрисдикции. Нашият централен офис се намира в Киев. Винаги подчертаваме, че сме украинска компания, във всеки смисъл-работим тук, живеем тук.

Но външната юрисдикция в тази област е необходима, защото ние работим, както вече казах, в 71 страни по света и повечето от нашите клиенти са извън Украйна. Работейки на глобалния пазар, не можете да направите без представителства в други държави и без наемане на служители в чужбина. Без това е невъзможно да се мащабира ИТ бизнесът.

Между другото, в работата си не се привързваме твърдо към офисите, залагайки на дистанционно. Работихме отдалечено, когато не беше мейнстрийм, много преди карантината. Имаме служители от Германия, Беларус, от Латинска Америка – хората работят дори там, където няма офиси. Но, повтарям, централният ни офис се намира в Украйна и повечето от нашите служители са украинци. Ние обичаме страната си.

– Често можете да чуете, че е невъзможно да се прави технологичен бизнес в Украйна – определено трябва да се преместите в чужбина. Но вие, запазвайки привързаността си към Украйна, продължавате да растете и да се развивате глобално. Според вашия опит какви предимства има Украйна като място за стартиране на иновативен бизнес?

В България има възможност да се работи с най-добрите таланти. Особено ако активно прилагате отдалечена работа и привличане на служители от регионите. Отдалеченото размива границите и извежда компанията на друго ниво.

Всяка компания има такова проклятие: вие сте принудени да се борите с конкуренти, с които споделяте обща „територия“ – местния пазар на труда. Например, ако търсим мениджър продажби в офис в Киев, тогава сме принудени да се конкурираме с всички Киевски компании. Голямото търсене и конкуренцията между работодателите в един и същи град повишават нивото на заплатите.

С това можем да намерим човек в друг регион, който да изпълнява същите функции и със същата квалификация, но за разумни пари – за неговия регион това ще бъде много прилична заплата. Можете също така да излезете извън Украйна и да потърсите служители по целия свят.

Този подход ни позволява да работим ефективно в нашата страна, защото имаме много квалифициран персонал, предимно в региони, които големият бизнес незаслужено игнорира, на загуба. На световно ниво това е основното конкурентно предимство на Украйна. И нашата услуга помага да се намерят такива служители.

Основното предимство на нашата страна са нашите хора. И какво възпрепятства развитието на бизнеса в Украйна, какви са рисковете или системните проблеми?

– Ние сме изправени пред проблеми и рискове в същата степен като останалите украински компании с местна регистрация. Това са проблеми със спазването на законите и правата, недостатъчна защита на интелектуалната собственост. Бихме искали нормален модерен кодекс на труда, а не променен кодекс на труда от 60-те години, който изобщо не отразява реалното състояние на пазара на труда.

Докато тези проблеми не бъдат решени, никой чуждестранен инвеститор в украинската юрисдикция няма да дойде. Украинската юрисдикция на международния капиталов пазар не е просто риск, тя е кръст на компанията. Ще добавя, че законодателството само по себе си в Украйна не е лошо. В частта, която регулира бизнеса. Но спазването на законите страда много, което отблъсква инвеститорите.

Но това е важно преди всичко за тези, които привличат чуждестранни инвестиции, а ние работим за собствен капитал. Достатъчно е да имаме няколко чуждестранни представителства, за да взаимодействаме с чуждестранни клиенти, за да заобиколим този проблем с местната юрисдикция, като запазим главния офис и персонала в Украйна.

– Но вие, като компания, все още не планирате да се местите от Украйна?

– Оптимист съм за Украйна и ще направя своя принос за нейното развитие, ще създам тук работни места с достойно заплащане. Ние като компания се опитваме да създадем собствена общност с високи стандарти на живот, Здравно осигуряване на служителите и други. Но ние работим тук не само заради социалната отговорност към Родината-работата в нашия формат в Украйна е печеливша.

Нашият бизнес е глобален, той е почти изцяло онлайн. Бихме могли да функционираме ефективно във всяка друга страна по света – преместването може да бъде организирано за една седмица, не е трудно. Много обичам Украйна. Избрах това място за себе си и за семейството си. Това е моята страна и ще работя, за да стане по-добра.

– У нас властите също декларират опити да променят ситуацията към по – добро-чрез същата „Дия.Град“, Законът за който току-що беше приет. Но тази инициатива предизвиква много спорове и страхове сред индустрията. Какво е отношението ви към тези инициативи – “ Дия.Град “ е благодат или заплаха за индустрията?

– Знам за недоволството в ИТ общността, но имам различно мнение. Оценявам тази инициатива положително. Авторите на реформата предлагат легален статут на ИТ компании и служители, формализирани чрез FLP. Държавата всъщност признава действащия модел, легализира ги чрез така наречените „geek-договори“, които ще позволят законно заобикаляне на остарелия ни дефектен KZOT.

Разбирам какво стои зад тези нововъведения. Разбирам също, че в Украйна основният риск не е самият закон, а неговото изпълнение. Но за мен радостта е, че го приеха. Тъй като нашите ИТ специалисти най-накрая ще могат законно да работят отдалечено за всяка международна компания, а бизнесът ще може да работи по-активно на чужди пазари без сиви схеми за заетост, които плашат инвеститорите. Рано или късно ще трябва да преминем през това.

„Оказва се, че подкрепяте“ Дия.Сити“, защото легализира отдалечената работа за нашите ИТ специалисти в чуждестранни компании. Колкото повече такива кандидати ще бъдат в Украйна и колкото по-активен е местният онлайн пазар на заетост, толкова повече вашата компания ще може да печели. С други думи, този проект е изгоден за вас като компания. Нали разбирам?

– Да, така е. Очакваме, че легализирането на ФЛП в Украйна ще допринесе за масовото появяване на чуждестранни R&D центрове, ще привлече чуждестранни компании на нашия пазар. След първоначалния шок пазарът ще покаже растеж. Освен ако, разбира се, няма злоупотреби с държавни агенции и всички цели се реализират, както е посочено. Законната и прозрачна инфраструктура е безспорен положителен.

„Искаме много, гледаме много. Но ни липсват хора“
– Между другото, продължавайки темата за инвестициите-все още ли имате стартиране или вече цяла компания? Ако приемем, че всяко стартиране е нерентабилно и живее със средствата на инвеститорите, а утвърдената компания се изплаща от печалбата.

– По тази логика вече сме компания. Никога не сме привличали външни инвестиции. Живеем със собствени пари. Ние финансираме развитието изцяло от приходите си. Първоначалната инвестиция беше собствена и отдавна се изплати.

– И как възникна вашата компания, кой измисли името, какъв беше споменатият начален капитал? Говорете за раждането на Jooble.

Вашият коментар