„По отношение на прилагането на иновациите конфликтът в Донбас многократно надвишава Сирия или Ирак“, – Владислав Белбас, генерален директор на КПП „Украинска бронирана техника“

Герой на следващия материал от специалния проект #Biznestelegraf — генерален директор на вътрешния контролно-пропускателен пункт за производство на бронирани превозни средства и оръжия

Неотдавнашният военен парад, който се проведе на деня на независимостта, напомни на широката публика, че Украйна има собствена военна индустрия. Не само държавна, но и частна. Това събитие беше уникално, тъй като показа повече продукти на частни отбранителни компании, отколкото на всеки парад по-рано. Отбранителните технологии в съвременна Украйна вече са пазар ,за който # Biznestelegraf многократно е писал.

Сред лидерите по броя на демонстрираната техника на парада беше конструкторско-производственото предприятие (КПП) „Украинска бронирана техника“ с главен офис в Киев. Бронирани автомобили, джипове, минохвъргачки, наземни дронове, минохвъргачки, боеприпаси – всичко това компанията предлага на Министерството на отбраната и Националната гвардия. И за всичко това разговаряхме с генералния директор на украинската бронирана техника Владислав Белбас.

Отделно се спряхме на най-нашумевших проекти последната година, сред които ракетни комплекси „Нептун“ и „Вильха-М“, проект на suv „Сайгак“ и локализация на пътен дрона „Agema“ от ОАЕ – компанията успя да участват навсякъде. Кое е по – добре-Чешка Татра или украински КрАЗ? Защо Министерството на отбраната иска UAZ, базиран на Toyota? Колко мини трябва да изстреля миномет, за да бъде приет? Защо държавната поръчка за отбрана-2021 е блокирана, но все пак се купуват вносни оръжия в ущърб на местните компании? Отговорите на тези и други въпроси ще научите по-нататък.

– Нека започнем с темата за военния парад в столицата за Деня на независимостта. Някои казват, че това е твърде скъпо удоволствие на фона на кризата. Други, че 30-годишнината на държавата трябваше да бъде отбелязана достойно за повишаване на бойния дух на нацията. Вашите бронирани автомобили участваха там и то доста масово. Как оценявате парада и постигна ли целите си?

– В ситуацията, в която се намира Украйна в момента, провеждането на парада беше абсолютно необходимо. Ние-Украйна-показахме възможностите на страната в сферата на въоръженията и показахме, че нашата армия има бъдеще. Технологично, иновативно, собствено. Сред частните предприятия нашите продукти бяха представени на парада най – широко-4 „кутии“ от 9-11 автомобила. В парада участваха нашите бронирани автомобили, намиращи се на въоръжение в силовите ведомства.

ББКМ “ Новатор „с противотанкови комплекси“ Скиф „и MRAP“ Варта “ с американски комплекси Javelin от Министерството на отбраната. От Националната гвардия имаше „Варти“ и „новатори“ за звената за бързо реагиране. Това са масови машини, които са доказали своята надеждност и функционалност. За 6 години доставихме повече от 400 бронирани коли във войските. Също така по Крешчатик „марширува“ новият противокорабен ракетен комплекс „Нептун“, вече на новото шаси на Tatra. В рамките на този проект „Украинска бронетехника“ извършва работа по бронирането на корпусите на подвижните командни пунктове.

– Не сте ли поръчали бронирани кабриолети от Министерството на отбраната? Преди парада тази тема беше доста активно обсъждана.

– Не искам да критикувам конкурентите и министерството, но бронираният кабриолет според мен е кич. Министерството на отбраната вече има специални автомобили за парада – американските HMMWV. И каква бойна употреба може да има брониран кабриолет-той е отворен отгоре? Това е непрактично.

Между другото, по-рано Министерството на отбраната получи поръчка за лек неброниран кабриолет на базата на пикап, но покупката не се състоя. Ние се съгласихме да участваме в проекта, но нямахме повече комуникация с МОУ по този въпрос. Въпреки че, признавам, имам двусмислено отношение към подобни искания: защо да харчите пари за друга церемониална кола, не е ли по-добре да закупите така необходимата военна техника за войските?

– Какво друго произвежда „украинската бронирана техника“? Колко голяма е вашата компания?

– Нашият екип има около сто служители плюс изпълнители и подизпълнители, които извършват част от работата. Тъй като произвеждаме военна техника и въоръжение почти изключително за държавна поръчка, ние залагаме не на размера на компанията, а на партньорството. Например, нашата дъщерна компания „Рубин“ е единственият производител на артилерийски снаряди с голям калибър в Украйна.

Ние непрекъснато разширяваме продуктовата линия. През 2017-18 започнахме да овладяваме артилерийското направление-производството на минохвъргачки с калибър 60 мм, 82 мм и 120 мм и боеприпаси за тях. Първите две вече са взети на въоръжение и масово се доставят на войските. Минометът от 120 мм наскоро успешно завърши държавните тестове и също се подготвя за приемане на въоръжение.

Минометът 60 мм е оръжие от натовски образец, което по-рано в Украйна не е било използвано. Ние го доставяме масово и произвеждаме боеприпаси за него. Вече са изпълнени два договора за Министерството на отбраната. Нашата мина 60 мм е единственият натовски боеприпас, доставен на въоръжение в Украйна след 2014 година. Мините 82 mm и 120 mm вече са на финалния етап на проектно-конструкторските работи.

Успоредно с това подготвяме производството на модернизираната зенитна установка ЗУ-23-2, която сега преминава държавни изпитания. В близко бъдеще очакваме допускане до експлоатация във войските. От мащабни партньорски проекти – „Нептун“и“ Вилха-М“.

– Каква е ситуацията сега с развитието на държавния бюджет за отбрана-2021? Имаше информация, че през 2019 г.вашата компания е имала оборот от над 1 милиард UAH, а през 2020 г. Той е спаднал до 121 милиона UAH. Дали това се дължи на факта, че поръчката за отбрана беше практически блокирана поради междуведомствени противоречия?

– От 1 януари процедурата за закупуване на отбрана се промени, но подзаконовите актове, които ги регулират, се оказаха неподготвени. В резултат на това всички производители, не само ние, се озовахме в ситуация, в която вече не е възможно да се извършват поръчки по старата процедура de jure, а новата de facto все още не работи. Така се оказа, че парите са отпуснати от държавата, но те не могат да бъдат използвани. Сега се работи само в рамките на договорите, сключени през 2020 г. в рамките на 9 месеца служителите обещават, че ще поправят всичко…

Намаляването на оборота през 2020 г.обаче се дължи не само на новите тръжни процедури, но и преди всичко на преориентацията на Министерството на отбраната към внос в ущърб на вътрешното производство. Това засегна почти целия сектор на украинския частен военно-промишлен комплекс. Свързваме това със смяната на ръководството в отделите, които контролират обществените поръчки.

Например, миналата година, вместо да купуват украински минохвъргачки, Министерството на отбраната закупи вносни аналози, които не бяха пуснати на въоръжение. В публичното пространство имаше изявления, че покупката е оправдана от желанието да се спести време – уж чуждестранният доставчик вече е имал готови продукти. Всъщност информацията се оказа неправилна и доставките трябваше да чакат повече от година.

Украинските производители биха изпълнили Поръчката в същото време и дори по-бързо. И при това значително по-евтино. Дори като се има предвид, че ни трябваше време за завършване на проектно-конструкторските работи и държавните тестове. Ето пример за „ефективността“ на обществените поръчки.

– А що се отнася до качеството на украинските и чуждестранните аналози? За същите минохвъргачки писаха, че домашните са по-малко надеждни…

– Качеството на минохвъргачките „Украинска бронетехника“ не отстъпва на вноса, а конкурентите се оценяват неправилно. Хоросан-високотехнологични и скъпи продукти. Поради високите натоварвания на цевта се поставят високи изисквания към качеството на стоманата и други материали. При активна употреба цевите се износват бързо. Още по – бързо-в случай на неправилна работа. Има и двойно зареждане, но това не е вина на производителя.

Аз съм много дълбоко потопен в тази тема, тъй като нашият 120 мм хоросан вече е подложен на държавни тестове. За да ги завършите успешно, беше необходимо да изстреляте повече от 5 хиляди мини върху пистолета. Министерството на отбраната ни предостави снаряди, в замяна им предаваме проектната документация.

Наистина се сблъскахме с технически проблеми, финализирахме продукта по време на процеса на тестване – за това са необходими тестове. Вече мога да споделя добрата новина: след стрелба от 5 хиляди минути износването на цевта е по-малко от 20%, което потвърждава нейната здравина и износоустойчивост.

Важно е, че хоросанът е изцяло украински, без вносни компоненти. Ние сами правим багажника и всички останали елементи. В началото имаше проблеми с получаването на стомана с правилното качество, но сега този процес вече е отстранен.

Вашият коментар