„Поредната криза не беше шок за нас, украинският бизнес е трудно да се изненада“ – Андрей Багелик, Кока-Кола Украйна

Тъй като украинците се променят вкусовете на европейците и готови ли сме да се откаже от захар, че се пие лекари, отделно от пациенти, тъй като големите инвеститори взаимодействат с държавата и обществото – проект на #БизнесТелеграф за всичко това, каза Андрей Кравайче, директор корпоративни въпроси и устойчиво развитие „Кока-Кола Бевериджис Украйна“

Има ли криза в страната или не? Отговорът на този въпрос може да бъде показател за търсенето на безалкохолни напитки, които не играят никаква жизненоважна роля, но привличат със своя вкус. Украинците харчат безплатни пари за тях, ако, разбира се, има такива. Вероятно най-популярната марка безалкохолни напитки в Украйна е Coca-Cola, затова се обърнахме към Coca-Cola Beveridgis Ukraine с въпроси.

Тази компания с чуждестранни инвестиции работи почти от първия ден на независимостта на Украйна. Как е устроена неговата структура и подходи за мениджмънт, в кои страни отива на украинската кола и идва ли нещо в замяна под формата на внос, че в Украйна компанията са доволни, а че би искала да се промени — това само малка част от въпросите, отговорите на които прозвучаха в интервю Андрей Кравайче от „Кока-Кола Бевериджис Украйна“ издание „Телеграф“.

През последните 7 години продажбите ни са се удвоили повече от два пъти
– Андрей, как изглежда пазарът на безалкохолни напитки сега, какви са тенденциите?

– Пазарът на безалкохолни напитки в Украйна расте през 2021 г.дори повече, отколкото през 2019 г., преди кризата. Този растеж е ясен и много осезаем. Като цяло през последните 7 години продажбите ни са се удвоили повече от два пъти. За съжаление не мога да изразя пазарния дял и показателите, тъй като купуваме резултатите от изследванията без право на обнародване.

– Можете ли поне да посочите категориите напитки, които растат най-много?

– Имаме сладки газирани напитки. Напитките без захар или с намалено съдържание на захар също растат.

– Медиите съобщиха, че вашите продукти са изчезнали от рафтовете на ATB мрежата. Какво беше това-някакъв конфликт? Беше ли решено какви са отношенията ви с украинските търговски вериги?

– Ежедневно си сътрудничим с над 100 хиляди търговски обекта в цялата страна. Ние доставяме нашите продукти без прекъсване и своевременно. Ако конкретен магазин няма нашите продукти, това се дължи на процеса на преговори, който беше малко по-дълъг от обикновено. Данните ни за продажбите не бяха засегнати от тази ситуация. Нашите продукти се върнаха на рафтовете на ATB от август 2021 година. Това беше работен момент.

– Чувствате ли натиск от страна на конкурентите – по-специално в борбата за място на рафтовете на магазините?

– Разбира се, има конкуренция както от международни, така и от местни играчи. Пазарът на безалкохолни напитки в Украйна е силно конкурентен. Всъщност това е добре, тъй като потребителят винаги се възползва от конкуренцията.

– В кои сегменти усещате тази конкуренция най-остро?

– Има сегмент от бутилирана вода например. Вече има лидер. Има и сегмент от сокове. Традиционните лидери на тези пазари не се променят от 20 години.

Нашата компания няма право да изнася нищо за страните от ЕС
– Имате ли данни за продажбите не чрез мрежи, а онлайн? Доставката до дома се превърна в тенденция в наше време.

-Да, продажбите чрез онлайн пазари също нарастват при нас. Ние си сътрудничим с повечето интернет сайтове. Общите онлайн продажби обаче все още са доста малки. Нашата компания присъства на пазарите в цяла Европа и не само, ние внимателно наблюдаваме тези тенденции, проследяваме чуждестранния опит, за да използваме впоследствие в Украйна, ако това е от значение за нашия пазар. Опитваме се да работим напред.

– Продавате ли напитки изключително от украинско производство или внос също?

– Производителят винаги е посочен на етикета. Няма нужда да внасяме вносни напитки, тъй като производството ни в Украйна, във Велика Димерка, е едно от най-големите в Европа. Напротив-изнасяме местни продукти в чужбина. Например Молдова и Армения. Нашите продукти представляват около 7% от целия износ на безалкохолни напитки от Украйна.

Марката Coca-Cola работи като франчайз система. Има Coca-Cola Company със седалище в Атланта, САЩ. Отделно има система от ботлери-това са компании, които франчайзират по целия свят и произвеждат напитки под марки, правата върху които принадлежат на Coca-Cola Company. Нашата компания е европейски клон, със седалище в Швейцария. Тя работи на пазара на 29 страни, от които по-голямата част от Европа и само две от Африка.

Вашият коментар