„Дадоха ни 3,4 милиона долара инвестиции за преместване на производството От Китай в Украйна-това е повече, отколкото планирахме“, – Даниел Тонкопий, главен изпълнителен директор на Delfast

Електрическият транспорт отдавна е престанал да бъде интересно любопитство, заемайки своята ниша в съвременния свят. Тази сфера обаче сега преживява същите етапи като автомобилния транспорт в зората на своето съществуване в началото на ХХ век. Тогава Готлиб Даймлер, Карл Бенц, Хенри Форд и много други новатори, които днес станаха легендарни марки, се състезаваха помежду си. Може би Украйна също ще има свои видни пионери в областта на електрическия транспорт?

Героят на днешното интервю беше Даниел Тонкопий, който заедно с колегите си се осмели да смени украинския куриерски бизнес с производството на електрически мотори в САЩ. Стартирането на високотехнологично производство в друга държава без пари винаги е риск-той събира начален капитал чрез краудфандинг.

Но всичко се оказа толкова успешно, че първата проба от мотора влезе в Книгата на рекордите на Гинес, продажбите нарастват всеки месец, както и държавата с печалба. Сега Delfast се завръща в Украйна като инвеститор, с идеята да започне фабрично производство на електрически превозни средства, да създаде R&D център и да възроди марката на някога легендарния мотоциклет „Днепър“ за продажби в САЩ…

Как се увеличиха печалбите на компанията и кои са основните канали за продажби? Какви инвестиции привлече екипът и как работи с инвеститорите? Какъв ще бъде пазарът през следващите години? С какво мотор с украински корени е по-добър от конкурентите? Delfast-украинска компания или вече Американска? Ще приемат ли САЩ рестартирането на съветския мотоциклет „Днепър“? Отговорите на тези и други интересни въпроси ще намерите в интервюто на Даниел Тонкопий с всеукраинското интернет издание „Телеграф“.

За прехвърлянето на производството в Украйна са събрани 3,4 милиона долара инвестиции само за 4 месеца
– Даниел, разкажете накратко за вашата компания и вашия продукт на тези, които все още не са запознати с марката Delfast.

– Delfast е основана като куриерска доставка през 2014 г. От 2017 г.започнахме да продаваме и произвеждаме велосипеди отделно, когато видяхме, че има голямо търсене за тях. През 2020 г.те напълно станаха производител на електрически велосипеди. Основният ни пазар е в САЩ.

– Вече сте Американска или украинска компания?

– Нашите офиси са в Калифорния и Киев. В Украйна имаме развитие, всички ресурси на инженерните знания и тук постепенно прехвърляме производството. В САЩ имаме дилърска мрежа, плановете са да отворим шоурум и сервизна поддръжка.

– Къде е основното Ви производство сега и как възнамерявате да се развивате в Украйна?

– Докато имаме производство в Китай, което постепенно прехвърляме в Украйна в Киевския завод Elmiz. За тази цел вече са събрани инвестиции-3,4 милиона долара. решението да се преместим в Украйна от Китай, където беше концентрирано производството, взехме миналата година. За да направите това, през ноември 2020 г.Те започнаха кампания за краудфандинг на Fundable. Това е такъв американски сайт като Kickstarter. Инвеститорите идват тук и купуват дял в компанията. Кампанията приключи успешно четири месеца по-късно, през февруари 2021 година. Събраната сума беше дори по-голяма, отколкото бяхме планирали. Но, разбира се, трябваше да се работи добре за това.

За нас САЩ е възможност да играем във Висшата лига.
– Можете ли да сравните пазара на САЩ и Украйна – има ли изобщо търсене сред украинците за електрически велосипеди?

– Американският пазар е 80% от нашите продажби, така че е логично да развиваме бизнес в тази страна. Тук виждам повече бизнес възможности, тъй като Щатите имат най — големия пазар на електронни велосипеди. Освен това тук са концентрирани модерни технологии и съответно капитал. За нас САЩ е възможност да играем във Висшата лига. И шансът да стане шампион на тази лига.

В Украйна продажбите все още са много по – малко-около 40 мотора по време на съществуването на компанията. От тях 32 са сътрудничество с проекта за доставка на Cooker (SMK Group). Но в Украйна има всички шансове за популяризиране на електрическия транспорт и EV бизнеса. Например чрез държавни инициативи и държавна подкрепа за бизнеса и стартиращите фирми в тази индустрия. Както сега прави администрацията на президента Байдън в САЩ. Инвестициите в развитието на градската инфраструктура също са важни.

– Какво задържа индустрията сега и имате ли Прогноза за развитие през следващите години? Влияе ли вашият бизнес от недостига на полупроводници, което кара много производители на автомобили да намалят или напълно да спрат фабриките си?

– В света като цяло има недостиг на резервни части, включително в нашия сегмент. Тъй като търсенето на електрически велосипеди се е увеличило в световен мащаб, производителите не могат да се справят с товара. Това ни повлия. Трябваше да заменя някои компоненти, но ние ги заменихме с по-добри аналози и по този начин подобрихме мотора.

Що се отнася до прогнозите, тогава, по данни на McKinsey & Company, глобалните продажби в сегменти E2W и E3W (Electric two‐wheel/three-wheel vehicles, „двухколесный и триколка электротранспорт“ — изд.) всяка година се увеличават с повече от 14%. До 2022 г. глобалните продажби на електромобили E2W и E3W могат да достигнат 150 милиарда долара.

– Казахте, че искате да влезете във Висшата лига. Как компанията се развива и мащабира сега – можете ли да дадете някакви показатели, така че читателят да види ситуацията в динамика?

– Компанията Delfast като независим производител на електрически велосипеди работи от 2017 година. Отначало имахме около 3-5 служители, а сега около 40 и допълнително развиваме персонала в САЩ. Обемите на производство растат много бързо, както за стартиране: вече подготвяме 40 мотора за доставка и плюс 120 в производствения процес. Оценката на компанията вече е около 16 милиона долара.

От време на време научаваме, че нашите мотори са на дълга опашка в пристанището на САЩ
– Какъв беше вашият начален капитал, можете ли да разкриете обема на инвестицията?

– Имахме начален капитал от 165 000 долара-събрахме го на платформата за краудфандинг Kickstarter през 2017 година. Оттогава търсенето на нашите велосипеди непрекъснато нараства. Например през 2019 г.обемът на продажбите възлиза на 552 хиляди долара, а през 2020 г. тази цифра се е увеличила 3 пъти и е достигнала 1,5 милиона долара.

Как постигнахте успех на Kickstarter? Конкуренцията там е огромна.

– Нашият екип си сътрудничи с общности, които биха помогнали да достигнат до инвеститорите. Помолих приятелите си да правят публикации във Facebook, че събираме пари за фабриката. Той постоянно и навсякъде, където е възможно, каза, че имаме нужда от пари. Всъщност всичко това е работа с хиляди хора, която в крайна сметка даде своя резултат.

Сега имаме само 300 инвеститори, 297 от които са от Украйна. С тях работим редовно и здраво. Един от нашите членове на борда (който, между другото, беше един от ранните инвеститори) създаде специален табло, където показваме броя на акциите на инвеститора, продажбите, растежа на компанията и съответно растежа на дела на инвеститора. Те могат да поискат нещо, ние публикуваме видео отговори на него. Тоест, ние поддържаме постоянен контакт с нашите инвеститори.

– Защо инвеститорите подкрепиха вашия проект за електронно колело, той е нещо уникално?

– Уникалността на нашия продукт може да бъде вписана в четири характеристики. Първото е дълго разстояние: с едно зареждане велосипедът Delfast може да измине 367 км.преодолявайки това разстояние без допълнително зареждане през 2017 г., нашият електронен велосипед постави световен рекорд, включен в Книгата на рекордите на Гинес.

Следваща-мощност и скорост. Имаме 3KW двигател и благодарение на мощната батерия моторът може да ускори до 80 км/ч, докато средната максимална скорост на електрическите мотори на конкурентите е 30-40 км/ч.

Четвъртата характеристика е универсалността. Велосипедът може да се използва едновременно като градски транспорт и за офроуд пътувания.

– Кои са основните ви канали за продажба?

– Сега основният инструмент е сайтът. Ние активно развиваме дилърската мрежа и услугата за поддръжка. Също така планираме да отворим магазина си в Калифорния.

– Вашият пазар е глобален, което означава, че възниква въпросът за доставката. Електрическият мотор не е тениска с AliExpress, няма да го изпратите с препоръчана поща. Чувствате ли логистични проблеми? Как ги решавате?

– Абсолютно всички производители на електрически велосипеди са изправени пред логистични проблеми и ние не сме изключение. Коронакризата увеличи онлайн продажбите и световната логистика просто не успя да се справи с обемите. От време на време получаваме новини, че нашите мотори са на дълга опашка в пристанището на САЩ и осъзнаваме, че няма начин да повлияем на това. Остава да бъдем честни с клиентите, като редовно обясняваме ситуацията.

КПИ може да стане нещо като Станфорд в Украйна
– Разкажете ни за вашите планове за сътрудничество с KPI и Киевския Радиозавод (сега Elmiz) – колко обширни са плановете ви за мащабиране на производството в Украйна? Ще имате Киев като поддържащ град, гледате ли внимателно други региони?

– Засега само Киев планира. Вече постепенно овладяваме производството в Киевския Радиозавод и си сътрудничим с неговия наследник – компанията Elmiz. Фабриката разработва оборудване за нас, сглобява велосипеди. Като цяло планираме в рамките на една година да достигнем 51% от локализацията на производството на електрически велосипеди в Украйна. Тоест, това вече ще бъде мотор, произведен и сглобен в Украйна. Освен това, постепенно, с развитието, ще увеличим процента на локализация. Всичко, което можем – от гледна точка на икономическата ефективност-ще произвеждаме сами.

Работим върху създаването на R&D център заедно с KPI. И. Сикорски-световноизвестните университети винаги допринасят за развитието на проекти. Силициевата долина например се появи около Станфорд. KPI може да стане нещо като Станфорд в Украйна.

Сферата на електрическия транспорт, особено напоследък, се развива много динамично. Затова не бихме искали да се спираме само на производството в Украйна. Има планове за развитие на R&D офис в Калифорния.

Вашият коментар