„Въздушните превозвачи се опитват да не зареждат самолети в Украйна, за да не преплащат“, Дмитрий Сероухов, главен изпълнителен директор на SkyUp Airlines

В периода на зимните ваканции #БизнесТелеграф разбрах в какво състояние е сега производството на въздушни, какви са рисковете за пътниците и фирми заради COVID-19, както и научил за това, защо бизнесът харчи милиони долари за разширяване на авиапарка вносни, а не украински самолети

През лятото, като част от специален проект, Telegraph вече повдигна темата за въздушния транспорт като бизнес. Сега, в навечерието на зимните празници, отново пишем по тази тема. Нещо повече, има информационен съвет за това – неотдавнашното подписване на споразумение за „Открито небе“, което на теория отваря пазарите на Европа за украинските въздушни превозвачи.

Но отваря ли и на кого точно? Как са подредени въздушните пътувания в условията на коронавирус и какво спестяват превозвачите? Как компаниите се борят за клиенти и служители? Каква е бедата на украинското самолетостроене и защо компаниите не искат да зареждат самолетите си в Украйна? Това са само част от интересните въпроси, отговорите на които читателят ще намери в интервю с Дмитрий Сероуховым, главен ИЗПЪЛНИТЕЛЕН директор SkyUp Airlines, за спецпроекта #БизнесТелеграф.

„Днес оперативната дейност е нерентабилна, ние сме принудени да намалим полетите“
– Как изглежда пазарът на въздушни превози в България?

– Транспортният пазар в момента е труден. От една страна, нашата компания счупи всичките си рекорди – превозихме най-много пътници в историята си. Вече сме превозили около 2,5 милиона пътници годишно, а в края на годината ще се доближим до цифрата от 2,7 милиона.наистина бихме искали да се докоснем до тази цифра, но съдейки по динамиката на последните месеци, вече не мога да повярвам. В момента нашият дял надхвърля 25% от целия пазар на въздушни превози в Украйна.

Но въпреки тези рекорди, ситуацията е наистина трудна и дори по-лоша от миналата зима. Миналата година бяха отворени няколко дестинации, по които можете свободно да планирате полети – това, което е отворено, можете да летите там. Много повече е отворено тази зима, но поради ниските нива на ваксинация пътниците имат много по-малко свобода. Хората не могат да се движат според желанията си.

Украйна, за съжаление, се намира в „червената зона“ на ЕС, където се допуска само със сертификат за ваксинация. И към днешна дата, както знаем, само около 50% от нашите граждани имат един от двата сертификата. Всеки, който няма сертификат за две дози ваксина, няма да може да влезе в Европейския съюз.

– Ръстът на обемите не винаги показва ръст на печалбата. Каква е рентабилността на въздушния транспорт сега?

– Летният сезон беше успешен и печеливш, няма да се оплаквам. Въпреки че все още беше трудно поради антични ограничения, които бяха въведени или отменени от различни страни. Дори на този фон имаше пазар и ние спечелихме добре. Да, този пазар беше по-малък от предходната година, но растежът на нашия флот помогна да се компенсират тези недостатъци и да се вземе значително по-голям дял.

Но ако говорим за днешната оперативна дейност, тогава тя е нерентабилна и няма какво да се крие. Налице е драматичен спад в търсенето на фона на негативните новини около и ограниченията, които бяха въведени по отношение на украинските пътници в Европа. Ние сме принудени да намалим полетите. Но в края на годината очакваме все пак да останем с печалба. Ние държим „пръст върху пулса“, опитваме се да реагираме възможно най-бързо на ситуацията.

– С какви самолети разширявате флота си?

– Ние се фокусираме върху самолети модел Boeing 737NG. Сега имаме 15 такива самолета. До следващия летен сезон очакваме да имаме 22 самолета във флота си.

– Какви инвестиции изисква това? Планирате ли да увеличите капиталовите си инвестиции през 2022 г. спрямо 2021 г.?

– Тази година доставихме 4 нови самолета за полети, а в бъдеще планираме да доставим 7-логично е инвестициите да се увеличат. Сумите няма да коментирам. Ще кажа само, че това са милиони долари.

„Украинските производители предоставят много малко информация за своите самолети“
– Какво мислите за самолетите украинско производство?

– Знаете ли, ние многократно се опитвахме да подходим към този въпрос, изучавахме домашните самолети от семейство Ан от гледна точка на операцията, но засега безуспешно. Разгледахме ги, въпреки че използването на самолети от различни производители в една и съща компания го прави по-малко ефективен.

Ние възприемаме себе си като“ украинска история на успеха“, нашият главен офис в Киев беше и ще бъде и бихме искали да подкрепим украинската авиационна индустрия. За да направи това обаче, производителят трябва да осигури техническата поддръжка на своите самолети на правилното ниво.

Техните технически специалисти и складове за резервни части трябва да бъдат както във вътрешните украински сервизни станции, така и във външните. Трябва да е възможно на всяко летище да се обслужва самолет, така че той да прекарва повече време в небето, отколкото на земята. Това пряко влияе върху цената на всеки полет, а оттам и върху цената на билета за крайния потребител на услугата. За съжаление, с „Антон“ това е невъзможно днес.

– Няма ли някакви елементи от тази система или по всички точки?

– Уви, за всички. Няма система.

– Какво казват за това в самото предприятие? Имате ли контакт и комуникация с тях?

– По-добре е да попитате самия Антонов за това. Ние нямаме комуникация с тях.

– И ако приемем, че тази система е изградена-каква е ситуацията с потреблението на гориво от украинските самолети в сравнение с конкурентите? Колко икономични и конкурентни са те в труден пазар?

– Не можете да сравнявате напълно различни самолети, предназначени за различни цели. Това включва не само гориво, но и разходи за поддръжка, брой места и т.н. Но ако говорим за цената на пътническия километър, тогава на Anah той ще бъде по-висок от този на Boeing 737.

Тоест цената на една пътническа седалка ще бъде по-скъпа, но ми е трудно да преценя това, защото украинските производители предоставят много малко информация за своите самолети. Но при Boeing всичко е изключително прозрачно и ясно.

Знаем къде да вземем резервни части и колко струват за Boeing, знаем къде можем да получим поддръжка и съответно къде можем да летим с този самолет. Знаейки всичко това, можем да изградим полетна програма за самолет, да планираме както географията на полетите, така и тяхната себестойност и да определим икономически изгодна цена на транспорта. А за“ Антонов “ изобщо нямаме такива числа-производителят не ги предоставя.

„Недостигът на кадри е катастрофален, но това е дългогодишен проблем на Украйна“
– Да се \ u200b \ u200bвърнем към разширяването на вашия флот в условията на криза-каква е ситуацията ви с държавата, разширявате ли екипа?

– Имаме около 1300 служители. Нашите планове предвиждат растеж на флота през 2022 г.и това не е възможно без увеличаване на броя на персонала. Имаме рециклиране на флота по-високо от средното за пазара. Това означава, че можем да държим самолета в небето възможно най-дълго. Съответно, за да работи всеки самолет в този режим, са необходими няколко екипажа. Обикновено за всеки самолет са необходими 6-7 екипажа.

Ние не сме класически превозвач или нискотарифен превозвач. Имаме хибриден модел, при който всеки самолет има собствено съдържание и география. Всеки борд може да извършва както редовни, така и чартърни превози. Това е всичко и ни позволява да имаме висока плака и изисква съответната държава.

Има ли недостиг на кадри на този фон? Сами ли ги подхранвате или примамвате от конкуренти?

– За съжаление, недостигът на кадри е катастрофален, но това е дългогодишен проблем на Украйна. Ние отглеждаме персонал, имаме много курсове за обучение, имаме университетски програми и дори собствена кадетска програма. Също така постоянно провеждаме курсове за продължаващо обучение за вече съществуващи служители на компанията. Само чрез примамване на специалисти от конкуренти не можем да затворим нуждите си, въпреки че също така Каним готови специалисти с опит на пазара. И търсим както вътре в Украйна, така и извън нея.

– Как недостигът и борбата за кадри повлияха на нивото на заплащане?

– В близкото минало имаше значително намаляване на персонала на компаниите на нашия пазар и сега той се възстановява, а заплатите следват пазарните тенденции. Предишните съкращения и настоящото търсене дават определен баланс.

– Трябва ли да разберете, заплатите не са се променили през последната година?

– Да, нямаше значителни промени.

„Въздушните превозвачи се опитват да заредят колкото се може повече гориво в Европа, за да го купят възможно най-малко в Украйна“
– Вие и други компании разширявате своите авиопаркове, при това има сложни отношения с Беларус и Русия – ключови доставчици на авиатогориво. Има ли заплаха от недостиг на гориво на украинския пазар на въздушни превози и какво друго влияе на този въпрос?

– Няма недостиг на гориво и недостиг на доставчици на пазара, защото няма монопол. Но има акциз върху горивата, което прави разходите за зареждане с гориво в Киев по-скъпи с около 100 евро на тон, отколкото в Европейския съюз. А в регионите горивото е по-скъпо, отколкото в Киев с още 100 евро на тон. Всички въздушни превозвачи, както украински, така и чуждестранни, се опитват да заредят колкото се може повече гориво в Европа, за да купуват възможно най-малко керосин на украинските летища.

Ние, разбира се, сме недоволни от тази ситуация, защото горивото напоследък поскъпва много – само през 2021 г.керосинът добави 40% лихва в цената. И това е един от ключовите компоненти на цената на всеки полет. Това прави вътрешните полети дори по-малко конкурентни от полетите извън Украйна.

Това също се влияе от ДДС и други фактори. За съжаление, досега никога не сме успели да намерим аргументи, различни от социалните, в полза на полетите вътре в страната – полетите извън Украйна са по-изгодни за компанията.

– На теория държавата след това трябва да върне този акциз в индустрията под формата на разширяване на авиационната инфраструктура. Има ли някакъв напредък в това отношение?

– На теория да, но на практика всичко, което виждам, е реконструкцията на някои летища в рамките на програмата „голямо строителство“. Очевидно тези пари от акцизи отиват за „голяма строителна площадка“, въпреки че не знам точно за това.

– Има ли контакт с държавата по проблемни въпроси? Какво ви казват служителите?

Вашият коментар