Всяка 5-та литър бензин в страната е фалшификация, а 40% от пазара участва в данъчните „скрутках“, – Владлена Русина, оперативен директор на WOG

В рамките на нашия специален проект „Телеграф“ разговаря с топ мениджъра на известната украинска мрежа от бензиностанции

Докато Владимир Зеленски и Александър Лукашенко си разменят „комплименти“ и санкции, обикновените украинци и бизнесът все повече се притесняват за рисковете от недостиг на гориво в Украйна. Което не е изненадващо, защото Беларус само за 2020 г.е изнесла за страната ни над 850 хиляди тона гориво, с общ внос от 1 милион тона. # Biznestelegraf реши да попита за този проблем тези, които са най – много в „темата“ – представители на бензиностанции.

На нашите въпроси отговори оперативният директор (soo) на мрежата AZK WOG Владлена Русина. Тя ми каза, не само за опасността от дефицит на горива в страната, но и за това как компанията е била подложена на първи карантина, как планира да се развива по-нататък чрез свързани услуги и дали компанията се развива като мрежа зарядок за электрокаров. И разбира се, за проблема с фалшифицирането в Украйна-от десетилетия ние се борим с този проблем с цялата страна, но по някаква причина все още не можем да го преодолеем.

– Владлена, нека започнем с топ темата-заплашва ли Украйна недостигът на гориво, за който се говори все по-често на фона на политическите усложнения с Беларус?

– На пазара на горива е възможен недостиг на продукти, но със сигурност не у нас. WOG винаги има план „B“. Например танкерни доставки от Гърция и Турция.

– Вносът и собственото производство на гориво в Украйна е на почти същото ниво-според митниците през 2020 г.са внесени 1,09 милиона тона и са произведени 1,04 милиона тона. При това сред ключовите проблеми на развитието на вътрешния пазар се нарича неравноценную конкуренция с „черни“ и „сиви“ фирми, които или незаконно внос на гориво, или продават по-евтино на пазара за така наречената „бадягу“. Каква е ситуацията с фалшификатите и нискокачествените горива?

– Всеки 5-ти литър бензин в страната е фалшив, 40% от пазара участва в данъчни „обрати“, а „сивите“ бензиностанции масово продават нискокачествено гориво, избягвайки плащането на данъци, представляват заплаха за живота и здравето на хората.

Към 2020 г. обемът на производството на мини-РАФИНЕРИЯ в размер на около 300 000 тона, качество на гориво, който е произведен с помощта на безакцизных разтворители (разтворители повишаване на октановото число на евтино гориво, а след това да го продаде под прикритието на по-луксозни и скъпи, причинявайки с това щети на двигателя и околната среда – Изд.). В същото време загубите на бюджета на Украйна поради неполучаване на акциз и ДДС достигнаха почти 4 милиарда щатски долара. годишно.

Част от“ черните “ бензиностанции се маскират като законни станции. Тези обекти, които не са добре проектирани и използвани в експлоатация в съответствие с всички нормативни изисквания, включително градостроительных, санитарни, екологични, земя, данъчни, противопожарни, по неразбираеми причини са получили лиценз, но все още остават същите „черните“ станции, но с условно наречен „сив“ точка. По данни на украинската петролна и Газова Асоциация днес в Украйна остават около 600-800 такива обекта.

– В наше време една от ключовите разлики между легалната станция и „Черната“ е наличието на сервизна инфраструктура – кафенета, магазини и т.н. вашата компания активно развива свързани области, превръщайки бензиностанциите си в малки търговски и развлекателни комплекси. Но колко изгодно е това? Това пълен бизнес ли е или просто маркетинг?

– Въпросът не е в рентабилността, а в удовлетворяването на нуждите на потребителя. Казвам така, в днешно време на зареждане с гориво трябва да стане мультифункциональными комплекси, които предоставят гъвкав услуги: храна, напитки, продажба на различни стоки, възможността да теглят чрез парични средства парични средства, почтоматы, доставка на храна и стоки, и др.

Мисля, че в средносрочен план именно комплексът от допълнителни услуги ще се превърне в ключов фактор за клиента при избора на станция за зареждане на автомобил. В това виждаме бъдещето. И така, днес делът на продажбите без гориво представлява до 20% от печалбата на мрежата. Целта ни е, че с течение на времето 70% от всички печалби на компанията ще се формират от продажбата на гориво, а 30% ще бъдат осигурени от WOG Market и WOG Cafe.

Трябва да се отбележи, че 85% от нашите клиенти не само зареждат гориво, но и купуват допълнителни стоки и услуги на бензиностанцията. И ако погледнете такъв важен показател за нашия канал като преобразуването на чекове за гориво в не – гориво (закупуване на Свързани продукти в кафенета или магазини в бензиностанции заедно с гориво-ed.), то отдавна надвишава 100%.

– Как планирате да се развивате в тази посока?

– В близко бъдеще ще отворим най-големия комплекс за зареждане с гориво, който ще предоставя цял набор от услуги, включително аутсорсинг в областта на храненето. Днес обектът е в процес на изграждане.

Също така планираме да реконструираме нашите бензиностанции, да ги актуализираме и да ги направим още по-удобни и функционални. В Киев бързо се развива инфраструктурата и съществуващите колони вече не са достатъчни. Затова ще инсталираме допълнително оборудване на нашите бензиностанции.

Освен това на този етап засилваме маршрутите и регионалните съоръжения, тъй като карантинните ограничения допринесоха за развитието на вътрешния туризъм.

– Бонусите и програмите за лоялност са за пари или за лоялност? Какво ви дават като компании подобни програми?

– Това е начин да взаимодействаме директно с нашия потребител, като получаваме обратна връзка и разбираме зоните, които трябва да подобрим. Това е CRM система, която ни позволява да общуваме с клиента. Благодарение на тази система имаме възможност да анализираме поведението, нуждите и желанията на клиентите, да ги диференцираме и да предоставим точно това, което желаят.

Сега нашата програма за лоялност има повече от 2 милиона потребители, а мобилното приложение е инсталирано повече от 700 хиляди пъти. Четирима от десет клиенти на бензиностанции използват приложението PRIDE, а останалите се идентифицират по телефонен номер. 85% от пролива се осъществява чрез програма за лоялност. Освен това, нашето приложение има най-високите оценки в AppStore и GooglePlay. Чрез приложението клиентът вече може да закупи застраховка за автомобила и дори да плати глобата.

– Говорейки за свързани бизнеси, не можем да не попитаме за електрическите зарядни устройства, които WOG започна да инсталира един от първите в страната. Това вече е печеливш пазар или все още е по-скоро имиджов проект? Можете ли да дадете статистика за броя на таксите, за динамиката?

– На бензиностанцията WOG в страната са инсталирани 163 електрически заряда, от които 37 са supercharge. Трябва да се отбележи, че процесът на разширяване на мрежата от електрически зарядни устройства не протича бързо, но скоро планираме да увеличим броя на бензиностанциите с зареждания за електрически автомобили. В същото време вече инсталираното оборудване ще бъде подобрено, подсилено, модифицирано според изискванията на пазара и потребителя.

Отбелязвам, че проектът в Харков може да се нарече печеливш, където местната таксиметрова служба кара електрически автомобили. Първият и основен партньор на WOG в тази област е Auto Enterprise. Сега започнахме сътрудничество с още няколко компании. WOG осигурява място за тяхното оборудване в техните съоръжения. Партньорите от своя страна развиват посоката.

Във всички съоръжения, които сега се изграждат в нашата мрежа, е инсталирано суперскоростно оборудване с голям брой места за зареждане на автомобили. Това е точно бъдещето, в което вече се движим. В крайна сметка все повече страни обявяват забраната на двигателите с вътрешно горене и преминаването към автомобили, оборудвани с екологично чисти двигатели.

По този начин японското правителство обяви, че до средата на 2030 г.страната напълно ще забрани продажбата на нови автомобили с двигатели с вътрешно горене. От 2025 г.в Сингапур ще започне поетапна забрана за автомобили с двигатели с вътрешно горене. Същото решение е взето в Канада, Норвегия, Германия и щата Калифорния (САЩ). Освен това от 2040 г.в Европа ще влезе в сила забраната за продажба на камиони с ДВГ. Ние разбираме, че тази посока е обещаваща.

– Как вашата компания беше засегната от коронарната криза и карантината?

-Разбира се, ситуацията, която се разви поради карантинните ограничения, направи корекции в бизнес процесите на компанията. Всички оперативни процеси трябваше да бъдат изградени въз основа на епидемиологичната ситуация и зоните, в които бяха регионите. Това включва осигуряване на безопасността на клиентите и персонала, пребиваващи в бензиностанцията, ограничени възможности за продажба на стоки от магазина и кафенето.

Въпреки това, компанията, както и преди, изгражда всичките си бизнес процеси въз основа на нуждите и очакванията на клиентите. Основното предизвикателство е да надминем техните очаквания. Ние сме фокусирани върху удовлетворяването на нуждите на нашия потребител – като гориво, кафе продукти, стоки, в основното обслужване, в обслужването като цяло.

– Как се реализира тенденцията към отдалечени и безконтактни услуги във вашата област?

– По време на първата карантина стартираха партньорски услуги, насочени към минимизиране на контактите. Започва да работи за доставка на храна от кафенета и стоки от магазини служба „Glovo“, на АЗК са установили почтоматы „Нова поща“, функциониращи елементи на издаване стоки на интернет магазина Rozetka.

Така че, естествено, много от процесите трябваше да адаптации в командната, редизайн, без загуба на база обслужване, на значителни инвестиции да се инвестира в сигурността на персонала и клиентите – това е и защитни маски и очила и ръкавици, и разграничители, и антисептични средства и дезинфектанти, почистване на всеки 30 минути т.н.

В същото време активно развиваме услугата за безконтактно плащане за стоки, подобряваме мобилното приложение. Особено функцията WOG PAY, която ви позволява да зареждате автомобил, без да излизате от него. И също така – направете предварителна поръчка от кафенето, която служителят на бензиностанцията ще отнесе на клиента до колата при пристигането на клиента на бензиностанцията.

Ключов проект е минимизирането на опашките. Вече започнахме да инсталираме терминали за самообслужване на клиенти, което би трябвало значително да намали опашките в час-пик и да позволи на клиентите. които не са отишли \ u200b \ u200bза гориво, използвайте рационално времето си. Освен това започнахме да инсталираме терминали на кафе машини в съоръженията. В близко бъдеще услугата ще бъде достъпна на бензиностанциите в столицата.

Вашият коментар